Alketas mezarı, termessos antik kenti nerede? nasıl gidilir? Tam konumu ve yol haritası
Alketas Mezarı nerede ve Termessos Antik Kenti nerede diye konuya girelim hemen. Termessos Antik Kenti ve Alketas’ın mezarı, Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde Güllük Dağı’nın zirvelerinde, Termessos Milli Parkı içerisinde yer alır. Antalya merkeze 34 kilometre, Döşemealtı’na 18 kilometre mesafededir. Buraya ulaşmak için Antalya-Korkuteli yolunun hemen solunda bulunan Termessos piknik alanın yanından içeriye doğru girmek gerekiyor. Piknik alanı 375 metre rakımda bulunuyor. Termessos Antik kent buranın 3 kat daha fazla yükseğinde bulunuyor, yani tam olarak 1100 metre rakıma kurulmuş bir antik kent.
Termessos Antik Kenti’nin en büyük özelliği, Büyük İskender’in fethedemediği yer olarak tarihe geçmesidir. İ.Ö.333’de kenti kuşatmış fakat Termesoslular güçlü savunma yaparak kenti teslim etmemiştir. İskender’in ölümünden sonra kent Ptolemy‘ler tarafından alınmıştır.
Ayrıca Termessos Antik Kenti piknik alanı da bulunuyor, antik kenti gezdikten sonra piknik alanında da güzel zaman geçirebilirsiniz, tam konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
Termessos Antik kenti giriş ücreti
Termessos Antik Kenti giriş ücreti 3 Euro olarak belirlenmiştir. Müze kart geçerlidir.(2025)
Termessos antik kenti, Alketas mezarı instagram paylaşım
termessos Antik kenti
Antalya gezilecek yerler arasında olan, Antalya’nın Döşemealtı ilçesine 18 km mesafede bulunan Termessos Antik Kenti, içerisinde birçok yapıyı hala sağlam şekilde barındırıyor. Ve Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentleri arasında yer alıyor.
Büyük İskender’in fethedemediği şehir unvanına sahip olan Termessos Antik Kenti, Antalya’nın en yüksek dağlarından biri olan Güllük Dağında bulunuyor. Ayrıca coğrafi koşullarından dolayı şimdiye kadar kazı çalışması yapılamamıştır ve Türkiye’nin en bakir antik kentleri arasında da yer alıyor. Şuan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Termessos Antik Kenti binlerce yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Gelelim asıl konumuza. Burası Büyük İskender’in fethedemediği nadir yerlerden biri olmasının yanı sıra, bir de Büyük İskender’in çok güvendiği Generali Perdikkas’ın kardeşi, Komutan Alketas’ın intihar ettiği ve mezarının bulunduğu antik kenttir.

Termessos Antik Kenti görselleri
komutan alketas ve hikayesi
Termessos Antik Kenti’nde hayatına son veren ve Termessos’lu gençler tarafından anıt mezarı yapılan Komutan Alketas’ın hikayesini okuyunca vay be demiştim. O zamanki imkanlar ile, kayalara bu sanat eserlerinin yapılması zaten her zaman ilgimi çekmiştir, bir de hikayesini öğrenince daha çok etkilendiğimi söyleyebilirim.

Alketas mezarı görselleri
Alketas’în hikayesi şu şekilde gelişmiş;
M.Ö. 319 yılında, Büyük İskender’in ölümünden sonra(M.Ö. 323), generallerinden biri olan Antigonos kendini Anadolu’nun yöneticisi ilan etti ve rakibi konumun da olan Alketas’a savaş hazırlıklarına başladı. 40.000 piyade, 7.000 atlı ve sayısız filden oluşan ordusu vardı Antigonos’un. Bunun karşısında 6.000 kişilik ordusu ile karşı duramayacağını anlayan Alketas, Antigonos’tan uzaklaşmaya karar verdi. Ve kendilerini Termessos Antik Kentinde buldular. Zamanında Büyük İskender’in saldırdığı fakat fethedemediği Termessos, bu sefer Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Alketas’ı görmezden gelmedi, onu Tanrı misafiri kabul ettiler ve ona yardım etme sözü verdiler.
Fakat Alketas’ı takip eden Antigonos Termessos’un eteklerine kadar gelmişti ve Termessos’lulardan Alketas’ı teslim etmelerini istedi.
Termessoslu gençler ve yaşlılar teslim edip etmeme konusunda fikir ayrılığına düştüler. Yaşlılar verelim diyorken, gençler söz verdik teslim edemeyiz diyorlardı.
Antigonos durumu anlayıp savaş başlatmıştı fakat Termessoslular kalelerini iyi savunuyorlardı ve Alketas’ı teslim etme niyetleri yoktu. Savaşın ilerleyen günlerinde Antigonos bir heyet göndererek işbirliği yaparak Alketas’ı yaşlılar heyetinden istedi. Yaşlılar daha fazla kayıp verilmemesi için Alketas’ı teslim etmeye karar vermişlerdi. Bunu anlayan Alketas, teslim olmak yerine intihar etmeyi tercih etti.

Termessos Antik Kenti resimleri
Yaşlılar heyeti, ceseti Antigonos’a teslim etti, fakat hırsını alamayan Antigonos 3 gün boyunca cesete işkence ettirdi. Kokmaya başlayınca da ortada bırakarak Pisidia bölgesinden ayrıldı.
Bu durumu gören genç Termessos’lular Alketas’ın cesedini alıp kente taşıyıp, gereken saygıyı gösterip törenle gömdüler.
İşte bu işkencelerin yapıldığı yere Alketas’ın anıt mezarını inşa ettiler, kente bulunan lahitlere bu olayları kaydettiler. Onu bu şekilde ölümsüz kıldılar.
Daha detaylı hikayesini okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Ben okudum, etkilendim doğrusu.
Termessos Antik kenti içerisinde bulunan yerler
Termessos Antik Kent, Antalya-Korkuteli karayolu sınırındaki Hellenistik Devir suru ile başlar, 1100 metre rakımdaki Güllük Dağı zirvesine kadar devam eder. Otoparktan sonra şehre tırmanan patika takip edildiğinde, sağ yanda İmparator Hadrian devrinde yapılmış İon düzenindeki tapınağın basamak ve anıtsal girişine rastlanır. Aşağı şehir surları ve su kaynağının bulunduğu alandan güneye doğru tırmanmaya devam edilirse, solda yer yer birinci katı ayakta kalmış Gymnasium’a ulaşılır. Birçok oda ve salondan oluşan yapının güneybatısında, arkalarında dükkânlar bulunan sütunlu cadde yer alır. Hemen yakınında kanalizasyon şebekesinin mükemmelliğini gösteren kanallar hala görülebilir. Düzlüğe çıkıldığında, orman gözetleme noktasına giden patikanın solunda şehrin birçok resmi yapısının bulunduğu alana ulaşılmış olur. Düzlükteki ilk kalıntı agoraya aittir. Batısındaki portiko veya stoa, II. Attalos zamanında (İ.Ö. 159–138) inşa edilmiş olup Dor düzenindedir. Agoranın doğusunda, yamaca yaslanmış olan ve Antalya Körfezi’ni görebilen konumdaki tiyatro yer alır. Tiyatronun yaklaşık 100 metre güneybatısında çatı yüksekliğine kadar ayakta duran meclis binası bulunmaktadır. Agoranın doğusundaki düzlükte ise birbirine geçişli 5 adet sarnıç, derinlik ve genişlik açısından benzersizdir. Şehrin güneybatısında, “Kurucunun Evi” ola-rak adlandırılan Roma tipinde fevkalade güzel bir villanın kalıntıları yer almaktadır. Cephe duvarı Dor düzeninde olan ve 6 m yüksekliğe erişen yapı, kapısının sol tarafındaki kitabeden dolayı ‘Kurucunun Evi” adını almıştır.(Türkiye Kültür Portalı)

Ayrıca Termessos’a ait en ilginç eser “Lahitler Salonu”nda sergilenen “Köpek Lahdi” dir. Rhodope adında zengin ve yalnız bir kadın tarafından çok sevdiği köpeği Stefanos’a yaptırılmıştır bu lahit. Lahit üzerine bir de 11 satırlık Eski Yunanca ile yazılmış şiirsel bir yazıt yazdırmıştır.



Antalya müzesinde bulunan, 1988 yılında Termessos Antik Kenti’nden çıkartılan Köpek Lahdi 🦮
Üzerinde 11 satırlık eski Yunanca bir yazıt bulunmaktadır.Lahit RHODOPE isimli varlıklı bir kadının çok sevdiği köpeği STEPHANOS için yaptırılmış.
“Kaybolup giden Köpek STEPHANOS’un mezarı bu. Ağladı O’na RHODOPE ve bir insan gibi gömdü O’nu.”
Fotograflar emir hepoglu (@emirhepoglu) aittir





alketas mezarı-Termessos antik kenti nasıl gidilir?
Termessos Antik Kenti nasıl gidilir?
Alketas mezarı nasıl gidilir?
Yukarıya Termessos Antik Kenti tam konumunu ekledim. Haritaya tıklayarak Termessos Antik Kenti yol tarifi alabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğim, Termessos Antik Kenti içerisindeki bütün yapıların yerleri ve yürüyüş yol haritasını hazırladım. Aşağıya dijital harita olarak ekledim. Ayrıca oluşturduğum bu haritayı telefona indirip takip etmek isterseniz ( ben gezilerimde bu sistemi kullanıyorum) GPS dosyasını da aşağıya ekledim. Nasıl yapacağınız ile ilgili de buraya detaylı bir yazı yazdım.
Alketas’ın mezarı tam konumu (harita kaydı yok)
Alketas mezarı tam konumu yukarıya ekledim. Termessos Antik Kenti’nin solunda kalan tepenin üzerinde bulunuyor.
Aşağıdaki haritada Termessos Antik Kenti içerisinde gezilecek olan bütün yerlerin gösterdim.

Termessos Antik Kenti yürüyüş yolu haritası ve alketas’ın mezarı
Sol tarafta gördüğünüz yeşil atlı sembol Alketas’ın mezarının tam konumunu ve yürüyüş yol rotasını gösteriyor. Yaklaşarak daha yakından bakmanızı öneririm.Tam rotasını göreceksiniz. Bu rotayı telefona indirmek isterseniz indirme linki aşağıda. Nasıl yapılacağını buradan okuyabilirsiniz.
Termessos Antik Kenti gezilecek yerler ve Alketas Mezarı GPS Dosyası İndir
Bu yazımızın sonuna geldik. İnstagram da paylaştığım bütün gönderilerin bu şekilde rotalarını yıllardır kayıt ediyorum. Artık sizlerle de bu rotaları paylaşmaya başladım. Tek istediğim, gideceğiniz yeri kolaylıkla bulun fakat orada çöp bırakmayın lütfen.
Diğer Antalya Gezilecek Yerleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Tüm Türkiye Gezilecek Yerleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Sorular ve öneriler için INSTAGRAM üzerinden ulaşabilirsiniz.