Alketas mezarı, termessos antik kenti

Alketas Mezarı nerede ve Termessos Antik Kenti nerede diye konuya girelim hemen. Alketas Mezarı, Termessos Antik Kenti’nin batısındaki zirvede bulunuyor ve burada rakım 1073 metrelere çıkıyor. Termessos Antik Kenti tam konumu hatta Alketas Mezarı tam konumu ve yürüyüş yol rotasını aşağıdaki haritaya ekledim.

Termessos Antik Kenti Antalya arası 34km,
Termessos Antik Kenti Döşemealtı 18 km.

Termessos Antik Kenti giriş ücreti 3 euro olarak belirlenmiş. Müze kart geçerli (2024)

Ayrıca Termessos Antik Kenti piknik alanı da bulunuyor, antik kenti gezdikten sonra piknik alanında da güzel zaman geçirebilirsiniz, tam konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Termessos antik kenti, Alketas mezarı instagram paylaşım

İzlemek için görsele tıklayın

Video Mehmet Tosun (@yeniizlerpesinde)  aittir

termessos Antik kenti

Antalya gezilecek yerler arasında olan, Antalya’nın Döşemealtı ilçesine 18 km mesafede bulunan Termessos Antik Kenti, içerisinde birçok yapıyı hala sağlam şekilde barındırıyor. Ve Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentleri arasında yer alıyor.

Büyük İskender’in fethedemediği şehir unvanına sahip olan Termessos Antik Kenti, Antalya’nın en yüksek dağlarından biri olan Güllük Dağında bulunuyor. Ayrıca coğrafi koşullarından dolayı şimdiye kadar kazı çalışması yapılamamıştır ve Türkiye’nin en bakir antik kentleri arasında da yer alıyor. Şuan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Termessos Antik Kenti binlerce yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Gelelim asıl konumuza. Burası Büyük İskender’in fethedemediği nadir yerlerden biri olmasının yanı sıra, bir de Büyük İskender’in çok güvendiği Generali Perdikkas’ın kardeşi, Komutan Alketas’ın intihar ettiği ve mezarının bulunduğu antik kenttir.

Termessos Antik Kenti görselleri

komutan alketas ve hikayesi

Termessos Antik Kenti’nde hayatına son veren ve Termessos’lu gençler tarafından anıt mezarı yapılan Komutan Alketas’ın hikayesini okuyunca vay be demiştim. O zamanki imkanlar ile, kayalara bu sanat eserlerinin yapılması zaten her zaman ilgimi çekmiştir, bir de hikayesini öğrenince daha çok etkilendiğimi söyleyebilirim. 

Alketas mezarı görselleri

Alketas’în hikayesi şu şekilde gelişmiş;

M.Ö. 319 yılında, Büyük İskender’in ölümünden sonra(M.Ö. 323), generallerinden biri olan Antigonos kendini Anadolu’nun yöneticisi ilan etti ve rakibi konumun da olan Alketas’a savaş hazırlıklarına başladı. 40.000 piyade, 7.000 atlı ve sayısız filden oluşan ordusu vardı Antigonos’un. Bunun karşısında 6.000 kişilik ordusu ile karşı duramayacağını anlayan Alketas, Antigonos’tan uzaklaşmaya karar verdi. Ve kendilerini Termessos Antik Kentinde buldular. Zamanında Büyük İskender’in saldırdığı fakat fethedemediği Termessos, bu sefer Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Alketas’ı görmezden gelmedi, onu Tanrı misafiri kabul ettiler ve ona yardım etme sözü verdiler.

Fakat Alketas’ı takip eden Antigonos Termessos’un eteklerine kadar gelmişti ve Termessos’lulardan Alketas’ı teslim etmelerini istedi. 

Termessoslu gençler ve yaşlılar teslim edip etmeme konusunda fikir ayrılığına düştüler. Yaşlılar verelim diyorken, gençler söz verdik teslim edemeyiz diyorlardı. 

Antigonos durumu anlayıp savaş başlatmıştı fakat Termessoslular kalelerini iyi savunuyorlardı ve Alketas’ı teslim etme niyetleri yoktu. Savaşın ilerleyen günlerinde Antigonos bir heyet göndererek işbirliği yaparak Alketas’ı yaşlılar heyetinden istedi. Yaşlılar daha fazla kayıp verilmemesi için Alketas’ı teslim etmeye karar vermişlerdi. Bunu anlayan Alketas, teslim olmak yerine intihar etmeyi tercih etti. 

Termessos Antik Kenti resimleri

Yaşlılar heyeti, ceseti Antigonos’a teslim etti, fakat hırsını alamayan Antigonos 3 gün boyunca cesete işkence ettirdi. Kokmaya başlayınca da ortada bırakarak Pisidia bölgesinden ayrıldı. 

Bu durumu gören genç Termessos’lular Alketas’ın cesedini alıp kente taşıyıp, gereken saygıyı gösterip törenle gömdüler. 

İşte bu işkencelerin yapıldığı yere Alketas’ın anıt mezarını inşa ettiler, kente bulunan lahitlere bu olayları kaydettiler. Onu bu şekilde ölümsüz kıldılar. 

Daha detaylı hikayesini okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Ben okudum, etkilendim doğrusu.

alketas mezarı-Termessos antik kenti nasıl gidilir?

Termessos Antik Kenti nasıl gidilir?
Alketas mezarı nasıl gidilir?
Yukarıya Termessos Antik Kenti tam konumunu ekledim. Haritaya tıklayarak Termessos Antik Kenti yol tarifi alabilirsiniz.

 

 

Alketas mezarı tam konumu yukarıya ekledim. Termessos Antik Kenti’nin solunda kalan tepenin üzerinde bulunuyor.
Aşağıdaki haritada Termessos Antik Kenti içerisinde gezilecek olan bütün yerlerin gösterdim.

Termessos Antik Kenti yürüyüş yolu haritası ve alketas’ın mezarı

Sol tarafta gördüğünüz yeşil atlı sembol Alketas’ın mezarının tam konumunu ve yürüyüş yol rotasını gösteriyor. Yaklaşarak daha yakından bakmanızı öneririm.Tam rotasını göreceksiniz.

Bu yazımızda Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentleri arasında yer alan Termessos Antik Kenti ve bu antik kentte bulunan Alketas Anıt Mezarı’nı sizlere anlattık. İl il gezilecek yerler ve konumları için diğer yazılarımıza bakabilirsiniz🙋

Termessos Antik Kenti NasilGidicem?
Alketas’ın Mezarı NasilGidicem?

  2500tl-20000tl ARASI KONAKLadığım yerler 

Gezip gördüğüm, güvenilir, işletmesi ile iletişim halinde olduğum, 2500TL ile 20000TL arası tatil yerleri, uygun fiyatlı oteller, uygun fiyatlı bungalowlar, uygun fiyatlı ağaç evler, uygun fiyatlı pansiyonlar, lüks konaklama mekanları, yarım pansiyon ya da herşey dahil konakladığım kısacası içerisine girip zaman geçirdiğim konaklama önerilerimi buraya ekliyorum. Gitmediğim/beğenmediğim mekanı önermiyorum.