adana’da ne yenir?

Adana’ya geldiniz ve Adana’ya özgü yemekleri merak ettiniz, işte bu yazımız tam sizin için. Çok geniş bir yemek kültürünü sahip olan Adana her türlü yemeği bünyesinde barındırıyoruz. Sözü uzatmadan Adana’ya özel yemekleri sizlerle paylaşalım.

 

 

Adana Kebabı

Adana Kebabı, Urfa Kebabı ile karıştırılmaktadır. Görünüşleri aynıdır fakat içerikleri biraz farklıdır. Urfa kebabında acı olmazken, Adana Kebabı daha fazla acıdır. Şişlere ince ince takılan Adanalar, daha çok mangal usulü olarak ateş üzerinde pişirilerek yapılır. Özellikle kuzu etinden yapılan adanalar, sinirlerinden arındırılıp bir gün dinlendirildikten sonra zırh aracılığı ile ince ince kıyılarak hazırlanır. Adana’ya yolunuz düşerse Adana Kebabı mutlaka yemelisiniz.

Şalgam suyu

Adana’nın en meşhur içeceği şalgamdır. Kebap yiyorsanız yanında şalgam içmelisiniz. Acılı yada acısız seçenekleri vardır. Kara havuç, şalgam ve setik eklenir, suda 15-20 gün bekletilerek yapılan, yapımı zaman alan bir içecektir şalgam suyu. Suda ne kadar çok bekletilirse o kadar kaliteli ve lezzetli şalgam suyu ortaya çıkmaktadır. A vitamini bakımından zengindir ve göz sağlığına iyi geldiği bilinmektedir.

içli köfte

Hazırlanışı oldukça zor, tadı bir o kadar güzel olan içli köfte Adana’ya gelirseniz yemeniz gereken yemeklerin başında yer alıyor. Özellikle el yapımı içli köfteleri mutlaka denemelisiniz. 

aşlama

Adana’ya özel olan aşlama, meyan kökünden yapılan bir içecek türüdür. Meyan bitkisinin dövülerek terbiye edildikten sonra su ve buz eklenir, bir süre demlendikten sonra servis edilen bir sokak lezzetidir.

şırdan

Adana’ya özgü sokak lezzetlerinden biride şırdandır. Adana’da akşam saatlerinde her köşede bir şırdancıya rastlamak mümkündür.

analı kızlı

İçli köftenin artan malzemeleri ziyan olmasın diye ortaya çıkmış olan bir yemektir.

yüksük çorbası

Mantıya benzeyen, içi kıyma dolu hamur ve küçük kıyma topları, nohut ile haşlanarak özel bir sos ile yapılan bir çorba türüdür. Köy düğünlerinde çok fazla tercih edilmektir.

Bici bici

Sıcak yaz aylarında sokakta bir çok yerde bici bici satan kişilere rastlayabilirsiniz. Rendelenmiş buz içerisine, muz, vişne çilek gibi meyveler konulup, nişasta, pudra şekeri, gül suyu gibi malzemeler ile zenginleştirilir.

sıkma

Yemek yapmaya vakit yok ise yufka ekmeklerinin arasına acilen sıkma yapılır Adana’da. Sac üzerinde pişen hamurun içerisine, peynir, patates, patlıcan, maydanoz, soğan gibi malzemeler eklenerek sıkma oluşturulur. Adana’ya özel lezzetlerden biridir.

karakuş tatlısı

Yumurta, süt, limon suyu, un ve zeytinyağı ile yapılan hamurun içine ceviz, tarçın ve şeker ilave edilerek , zeytinyağında kızartılarak hazırlanan, şerbet ile tatlandırılan Karakuş Tatlısı Adana’nın en güzel tatlılarından biridir.

FELLAH KÖFTE

Adana usulü fellah köftenin en önemli özelliği içinde et bulunmamasıdır. Bulgur, un, sıcak su, irmik, yumurta, tuz, baharatlar ve salça ile hazırlanan fellah köftenin içerisinde et ve türevleri olmadığı için tam bir vejetaryen besinlerindendir.

gül mantı

Adana mantısı ya da gül mantı olarak bilinir. Klasik mantılardan farkı, daha büyük hamurlar ve hazırlanan hamurların gül şeklinde olmasıdır. 

adana böreği

İçinde bulunan peynirden dolayı, yedikçe uzayan bir börektir. İçerisinde 3 çeşit peynir kullanılır. Beyaz peynir, kaşar peynir ve eritme peyniri. Özellikle Adana’da kahvaltıların vazgeçilmezlerindendir.

avgan pilavı

Adana yöresine özgü bir pilav olan avgan pilavı Özbek pilavını andırmaktadır. Fakat daha az malzeme kullanılarak yapılır. Avgan pilavı içerisinde et, soğan ve havuç bulunmaktadır. Bundan dolayı genelde akşam yemeklerinde ana yemek olarak tercih edilir. Bol baharatlı bir pilav türüdür.

 

bamya dolması

Bamya dolması bir dolma çeşididir. Büyük boy bamyalar kullanılarak yapılır. İçerisinde kıyma, kuru soğan, maydanoz, baharatlar ve tuz bulunur. Her restoranda bulabileceğiniz bir dolma türü değildir, Adana’ya giderseniz eğer denemenizi tavsiye ederim.

ciğer kavurma

Adana’da yapılan ciğer kavurma, normal ciğer kavurmadan farklı olarak yapılır. Genelde kuzu ciğeri tercih edilir. Klasik ciğer kavurmadan farklı olarak Adana usulü ciğer kavurmada ciğerler rondodan geçirilir ve püre haline getirilir. Ardından kuyruk yağı, soğan ve baharatlar ilave edilir. Ekmek arası yenen bir lezzettir.

ekşili ıspanak başı

İsminden de anlayacağınız üzere, ıspanakların baş kısımları yani kök kısımları kullanılarak yapılan bir yemektir. Adana mutfağında bulunan nadir etsiz yemeklerden biridir. İçerisinde ıspanak, mercimek ve nohut bulunur. 

babagannuş

Bir tür patlıcan salatasıdır babagannuş. Közlenmiş patlıcan, soğan, domates, biber, tuz, sıvı yağ, sarımsak, maydanoz ve nar ekşisiyle hazırlanır. Ana yemek olarak değil meze olarak tüketilen bir lezzettir..

sini köfte

Sini köfte Adana yöresel yemekler arasında yer alır. Köftenin dışı bulgur ile hazırlanırken, iç kısmında soğan ve kıymadan hazırlanmış harç bulunur. Tuz, karabiber, toz biber, soğan, un, ince bulgur ve kıyma ile hazırlanan sini köfte, iç harcında bulunan antep fıstığı ve yeni bahar gibi baharatlardan dolayı farklı bir lezzettir.

taş kadayıf

Un ve irmik ile hazırlanan, şerbetli ve yoğun bir tatlıdır taş kadayıf. Dışının sert ve kıtır kıtır olması bu tatlının özelliğidir.  Yarım ay şeklinde hazırlanır. İç kısmında genellikle kuru yemişler kullanılır.